kulturen

Vem vann Stanley Cup? Stanley Cup Story

Innehållsförteckning:

Stanley Cup är den mest prestigefyllda klubbhockeyutmärkelsen, som delas ut varje år till vinnarna i National Hockey League. Intressant nog kallades den ursprungliga cupen Hockey Challenge Cup. Det är en 90 cm vas med en cylinderformad bas.

Hur kom trofén till?

Den allra första Stanley Cup var helt annorlunda. Han förvärvades i London av kanadens guvernör vid namnet Frederick Arthur Stanley för 10 guineas (motsvarande cirka 50 dollar). Det var en dekorativ skål, som tilldelades vinnaren av amatörmästerskapet i Kanada.

I det här fallet har Lord Stanley fastställt flera viktiga regler för utdelningen av denna utmärkelsen. Bland dem kan flera huvudsakliga särskiljas:

1. Cupen är inte det vinnande lagets egendom.
  2. Sökande för hans innehav måste bli vinnare av mästerskapet i hans liga.
  3. Som ett resultat av en serie matcher går pokalen till en, två eller tre segrar efter överenskommelse mellan de sökande.
  4. Stanley Cup-innehavaren är skyldig att returnera den utan skada, så snart som arrangörerna kräver det.
  5. Mästaren kan lägga till en minnesinskrift som symboliserar segern i cupen.

Under våra år respekteras fortfarande några av dessa regler och vissa har genomgått stora förändringar.

Första cupvinnaren

För första gången i historien blev Montreal AAA-teamet Stanley Cup-innehavare. Detta hände 1893. Hon vann mästerskapet i amatörhockeyförbundet i Kanada, som vid den tiden ansågs vara världens starkaste. Det är anmärkningsvärt att slutspelet inte hölls då, eftersom triumferna besegrade alla andra under huvudmästerskapet.

Slutspelet ägde rum först 1894. I finalen möttes "Montreal AAA" med klubben Ottawa Generals och vann med en poäng på 3: 1, sedan cupen spelades tills en seger blev hockey-spelarna i Montreal Stanley Cup-vinnare för andra gången.

Formatändring

Sedan 1915 började NHL-mästaren att kämpa för rätten att ha en Stanley Cup med vinnaren av Pacific Coast Hockey Association.

Kampen kämpades i en serie på upp till tre segrar. I den första sådana konfrontationen samlades lagen Vancouver Millionaires och Ottawa Senators. Klubben från Vancouver vann en jordskredsseger i serien med en poäng på 3: 0.

Intressant nog var det inte alltid möjligt att avgöra vinnaren. Så 1919 avbröts serien mellan Montreal Canadiens och Seattle Metropolitan-lagen med poängen 2: 2 på grund av influensapidemin. Det var då världen var tvungen att hantera den så kallade spanska influensan. när cirka 500 miljoner människor, eller nästan en tredjedel av världens befolkning, smittades, enligt olika uppskattningar, dog mellan 50 och 100 miljoner människor.

NHL Winner Modern Cup

Idag har denna trofé genomgått stora förändringar. Nu får spelare en kopia som gjordes 1964 av Karl Peterson. På en modern trofé visas en kopia av den ursprungliga skålen ovanpå. Dess vikt är 15 och ett halvt kilo och en höjd av nästan 90 centimeter.

På 70-talet utökades listan över NHL-deltagare till 16 lag, serien började hållas upp till 4 segrar. Fram till 1993 fanns det ett system där lag delades in i fyra divisioner, som var och en spelade fem till sex klubbar. Därmed bestämdes divisionsmästaren först, sedan konferens bästa team. Vid nästa etapp spelades redan Stanley Cup själv.

I mitten av 90-talet utvidgades ligan igen. 6 divisioner dök upp, 8 klubbar från varje konferens började spela i slutspelet. Intressant nog återvände NHL 2012 till planen för fyra divisioner.

Spela in lag

Bland de lag som vunnit Stanley Cup flest gånger är den enda ledaren Montreal Canadiens. Detta lag spelade 33 gånger i finalen efter att ha vunnit trofén 24 gånger. Det var sant att de blev bäst på länge, 1993. Sedan dess har jag aldrig spelat ens i finalen.

På andra plats i denna hedersrankning är Detroit Red Wings. De vann först cupen 1936, sedan dess har de blivit vinnare av NHL 10 gånger till och 13 gånger förlorade i den slutliga serien. Förra gången de firade framgång 2008.

Tredje platsen ockuperas av Toronto Maple Leafs-klubben, de vann cupen oftare än Detroit (13 gånger), men deltog i finalen efter bara 21 säsonger. Dessutom har deras framgångar i det avlägsna förflutet, de har inte blivit vinnare av National Hockey League sedan 1967.

I den sista finalen just nu 2017 träffades “Pittsburgh Penguins” och “Nashville Predators”. I en serie med upp till fyra segrar började “Pittsubg” med två hemmaseger med poängen 5: 3 och 4: 1. En gång i sitt fält grep “Nashville” initiativet och utjämnade i serien (5: 1 och 4: 1). Lagets femte match gick igen för att spela i Pittsburgh, där värdarna vann mer än säkert - 6-0.

Chansen att utjämna poängen i serien på ”Nashville” dök upp på hans fält. Spelet visade sig vara mycket envis, tills den tredje perioden poängen aldrig öppnades. Bara 59 minuter framåt gjorde ”Pittsburgh” svensken Patrick Hernqvist det första målet i matchen. ”Nashville” ersatte omedelbart målvakten mot en sjätte fältspelare för att utjämna, men fick istället ett andra mål i det tomma nätet, en annan svenske Karl Hagelin utmärkte sig.

För "Pittsburgh" var denna seger den femte i historien och den andra i rad.