kändis

Den spanska tennisspelaren Carlos Moya: biografi, sportkarriär och privatliv

Innehållsförteckning:

Carlos Moya, vars biografi, sportkarriär och personliga liv beskrivs i denna artikel, är en välkänd spansk tennisspelare, vinnaren av många turneringar, inklusive Roland Garros. En gång var världens första racket. Nu en del av coachningsteamet till Rafael Nadal.

Biografiska data

Carlos Moya föddes i augusti 1976 i den spanska Palma de Mallorca. Hämtade först en tennisracket vid sex års ålder. Carlos tränade hårt, och det gav snart resultat. Vid en tidpunkt ansågs han vara en av de bästa juniorerna i världen.

Professionell karriär

Vid 19 års ålder, efter att flera "futures" och "utmanare" vann, debuterade Carlos Moya i ATP-turneringarna. Redan i den andra tävlingen nådde han kvartfinalen. I november 1995 blev han först vinnaren av APR-turneringen i Budapest.

Året efter deltog Moya först i Australian Open, där han inte kunde gå längre än första omgången. På domstolarna i Roland Garros och US Open flög han ut i andra omgången. I augusti vann Carlos hemmaturneringen på Mallorca. I slutet av säsongen tog han 26: e plats i världsrankingen.

1997 var ett vattendragsår för Carlos Moya. Till att börja med nådde han sensationellt finalen i Australian Open, där han förlorade mot världens första racket mot Pete Sampras. Dessutom hjälpte den utmärkta nivån på tennis Carlos Moya under säsongen honom att få en inbjudan att delta i årets sista turnering, där han nådde semifinalen.

Året därpå lade lyckan initialt inte riktigt åt den spanska tennisspelaren. Han framträdde utan framgång på domstolarna i Australien. Men det förändrades allt när turneringar började på Carlos favoritmark. Först vann han först ATP Masters-turneringen i Monte Carlo, och uppnådde sedan den viktigaste segern i sin karriär - han vann French Open (Roland Garros). Detta var hans första och sista titel i Grand Slam-turneringarna. I slutet av säsongen blev Moya världens femte racket.

Trots den relativt dåliga starten på säsongen 1999, uppnådde Carlos Moya i mars, efter att ha hamnat i finalen i Indian Wells-turneringen, en annan prestation: Han blev den första spanjoren som lyckades bli världens första racket. Tyvärr var han högst upp i världsrankingen bara 13 dagar.

Efter flera inte särskilt framgångsrika säsonger dukade Carlos Moya upp sig själv 2002. Först nådde han finalen vid turneringen i Monte Carlo och vann sedan i Cincinnati. Vid finalen i världsturnén kom han igen till semifinalen. Utmärkt resultat gjorde att spanjoren kunde återvända till de tio bästa tennisspelarna på planeten.

2004 vann Carlos Moya för sista gången ATP Masters serieturnering. I Rom, i finalen, hanterade han enkelt David Nalbandian. Efter denna seger var tennisspelarens högsta prestation turneringssemifinalen i Hamburg.

Under åren tappade Carlos Moya alltmer marken i världsrankingen, men han deltog envist i alla tävlingar. Men ålder och gamla skador kände sig mer och mer. Han missade nästan hela 2009 på grund av hälsoproblem. Återvända till domstolen året efter kunde Carlos Moya aldrig återfå sin tidigare form.

Matchen för den första omgången av turneringen i Madrid var den sista i hans karriär för legenden om spansk tennis. Han ville uppträda för sista gången på sin älskade French Open, men på grund av fotproblem tvingades han lämna den stora sporten.

Karriärcoach

Efter avsked med professionell tennis sa Carlos Moya inte äntligen farväl till denna sport. 2013 deltog han i Davis Cup som kapten för det spanska landslaget. Detta rally var dock ett misslyckande för laget från den iberiska halvön. För första gången på två decennier flög spanjorerna ut ur världsgruppen. Efter detta misslyckande lämnade Carlos Moya platsen för laget.

Tre år senare blev en spansk specialist en mentor för den kanadensiska tennisspelaren Milos Raonic. Trots de underordnade resultaten från hans underordnade, som i slutet av säsongen blev världens tredje racket, upphörde Moya och Raonic samarbetet.

Samma år anslöt Carlos sig till coachningspersonalen för en inte mindre känd och titlad tennisspelare - spanjoren Rafael Nadal.