kändis

John Higgins: biografi, fakta från livet, foto

Innehållsförteckning:

En av de mest framstående och berömda företrädarna för snooker är John Higgins. Spelarens biografi började i den lilla staden Wisho, där han föddes den 18 maj 1975. Skotten fick en internationell licens och blev en professionell spelare 1992.

Tillsammans med en annan, inte mindre berömd britton Ronnie O'Sullivan, gick han in i världseliten av de olika biljardspel - snooker. Den första triumfen skedde 1994, då han besegrade Dave Harold i finalen. Från det ögonblicket började hans karriär utvecklas snabbt.

Karriären för den skotska "trollkarlen"

De första två säsongerna i sin karriär tillbringade John ganska blygsamt. Han gav sig ett namn i Grand Pri-turneringen, där han sensationellt vann första plats. Den berömda spelaren slutade inte där och redan under nästa säsong vann två titlar British Open och International Open. Dessa prestationer tillät Scotsman att ta 11: e plats i rankningen av världssnookerspelare.

Under säsongen 1995-1996 fortsatte John Higgins att visa ett enastående spel. Hans trofésamling har fyllts på med flera titlar: German Open, International Open. Han blev en kvartfinalist i världsturneringen och ligger med tillförsikt på den andra raden i rankingen.

Säsongen 1997/98 var den mest framgångsrika i den skotska karriären. Higgins blev finalisten i åtta rankingturneringar. Nu var det bara världsmästerskapet, där han inte var känd för stora framgångar. En framgångsrik kombination av omständigheter kan leda spelaren till en omhuldad dröm. För att göra detta, måste Stephen Hendry förlora i den första omgången av tävlingen, och John, för att få den eftertraktade trofén. Som ett resultat hanterade han denna uppgift och tog den första raden i rankningen.

Hög stigning och snabb nedgång

Under säsongen 1998/99 kunde John Higgins inte försvara sin ligatitel. Spelaren stod dock kvar på den första raden, tack vare en seger i flera stora tävlingar: The Masters, China International, UK Snooker Championship.

Nästa säsong var inte mindre framgångsrik i befälhavarens karriär. I en av turneringarna gjorde han flest poäng per match. För första gången registrerades en maximal paus på 147 poäng vid Nations Cup och sedan vid Irish Masters-tävlingen. Higgins vann flera trofépriser vid Welsh Open och Grand Prix.

Under säsongen 2000/01 började John minska. Till en början gick allt bra, och han besegrade den framstående Mark Williams i finalen i det brittiska mästerskapet. I Grand Prix slutade han dock delta på grund av bröllopet. I Nations Cup-tävlingen förlorade han mot Ronnie O'Sullivan och sjönk till tredje plats i världsrankingen.

Trots den svaga nivån i spelet under de kommande två säsongerna lyckades John Higgins stanna i topp fem av de bästa snookerspelarna.

Hög kompetensnivå - den första raden i rankningen

2005/06 återvann skotten sin goda form. Vid Grand Prix-turneringen vann han en jordskredsseger över sin eviga rival Ronnie O'Sullivan. Samtidigt satte John flera rekord: 4 hundra serier och 494 poäng.

Det brittiska mästerskapet var mindre framgångsrikt för Higgins. Han tappade i åttonde finalen till sin motståndare Ken Doherty, men vann Wembley-turneringen. I Malta Cup-tävlingen når spelaren finalen men besegras.

Vid Welsh Open-turneringen förlorar en erfaren mästare i 1/8 sista etappen. China Open-matchen slutar för Scotsman med ett slutligt nederlag från Mark Williams. Han var en av favoriterna i världsmästerskapet 2006. Men till allmän överraskning för många experter, förlorade i den första omgången av tävlingen till Mark Selby. Trots detta faktum lyckades snookerspelaren John Higgins returnera den första raden i betyg.

Instabilt spel, fans besvikelse

Fans av den skotska "trollkarlen" förväntade honom att bli lika framgångsrika prestationer som en säsong tidigare. Men John behagade dem inte, utan blev bara besvikna. Han deltog i Northern Ireland Trophy-tävlingen, där han förlorade mot den kinesiska spelaren i 1/8 sista etappen. Efter det misslyckades han med att försvara sin mästertitel i Grand Prix-tävlingen.

Vid det brittiska mästerskapet demonstrerade Higgins överklassen och nådde semifinalen. Men förlorade till den framtida vinnaren Peter Ebdon. Då började den erfarna befälhavaren minska. Han misslyckades i den första omgången av Welsh Open och Malta Cup-tävlingarna. Vid China Open-turneringen nådde skotten kvartfinalen, där han förlorade mot sin motståndare och nära allierade Graham Dott.

Vid en prestigefylld tävling i Sheffield var John Higgins inte en favorit. Ändå lyckades han rehabilitera sig framför fansen och vinna ytterligare en trofé.

Världen berömmelse är den första stora framgången

1998 deltog skotten i världsmästerskapet. För första gången i sin karriär nådde han finalen och ryckte segern från en ung och lovande Mark Selby. Engelsmannen kvalificerade sig och visade ett högklassigt spel. Men hans motståndare visade verklig skicklighet och viljan att vinna. Som ett resultat firade "guiden" framgång.

Han blev den första innehavaren av mästertitteln 1998, när han bara var 23 år gammal, framför två lysande spelare i denna indikator, Williams och O'Salivanna. Efter 9 år vann han andra pokalen i världsmästerskapet.

2007 erkände John Higgins, innehavare av hederstiteln "Member of the Order of the British Empire", i en intervju att denna händelse blev en av de viktigaste i hans liv, efter ett barns födelse.

Följande säsong var inte mindre framgångsrik för en erfaren spelare. Han vann Grand Prix-tävlingen och fick sin tredje mästertitel. I rankningen av snookerspelare tog han fjärde platsen och ett år senare blev han ledare.

Anklagelse av mutor

I april 2010 deltog en skotsk spelare och hans chef på ett affärsmöte. En inflytelserik affärsman föreslog att Higgins och Mooney håller en serie snooker-tävlingar på kontrakt.

Vid den tiden beslutade en 3-tidig världstitelinnehavare att gå med på ett frestande erbjudande och hålla ett avtalsspel. Som ett resultat var John tvungen att medge i flera ramar. Det totala beloppet för bestickning var cirka $ 400 000.

Efter en intern utredning hindrades Higgins från att delta i snooker-tävlingar. Ändå beslutade en erfaren skotare att bestrida anklagelserna och sa att han under hela sin yrkeskarriär aldrig hade avsiktligt missat.

Enligt besluten från en oberoende domstol böter spelaren böter och förbjöds i sex månader, och hans chef stängdes av livstid från snooker.

Återgå till spelet

Efter att ha återvänt efter avstängningen vann John flera turneringar. Två av dem är de mest prestigefyllda: mästerskapet i Storbritannien och världsmästerskapet. Skotten fortsatte att demonstrera en hög nivå av snooker. John Higgins, vars biografi är ett direkt bevis på hans talang, "lyckades" vinna även i ETPC-5. ETPC-6 var inte så framgångsrik för honom. Han nådde finalen, men förlorade mot den framtida mästaren Michael Holt.

John höll det brittiska mästerskapet på en hög nivå och möttes i finalen med Mark Williams. Under mötet medgav spelaren en poäng på 2: 7 och 5: 9. Men i en svår match lyckades Higgins vinna. Denna titel var den tredje i hans karriär.

Vid Welsh Open-turneringen i februari nådde han finalen och fick ytterligare en trofé och slog Stephen Maguire med en total poäng på 9: 6. Följande månad rådde skotten också i Hainan Classic-tävlingen.

Livet utanför snooker

Till och med fyra-tiden världsmästare John Higgins har rätt till integritet. År 2000 ingick han ett officiellt äktenskap med sin älskade flickvän Denise. Under åren fick de tre barn: flickan Claudia, pojkarna Oliver och Pierce. Dessutom försöker han alltid delta i fotbollsmatcher i sitt favoritkeltiska lag.

År 2006, efter att ha tappat finalen i Malta Cup, tappades John från planen på grund av tung alkoholförgiftning. Trots det, i förberedelserna för nästa turnering och världsberömmelse i Crucible, lyckades spelaren överge användningen av alkohol.

2011 fick Higgins en stor tragedi. Hans far dog från cancer. Han följde nästan alltid sin son till alla världsturneringar.